Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

 

 

Co je to mateřské (rodinné) centrum?

 

Mateřské a rodinné centrum je neziskové zařízení určené pro vzájemné setkávání rodin s dětmi, umožňující návštěvníkům (těhotným dívkám a ženám, maminkám a tatínkům s malými dětmi, babičkám, dědečkům a dalším) aktivně trávit volný čas společně a pomoci tak rodinám vypořádat se se zátěží a problémy, které celodenní péče o dítě přináší. Tímto způsobem bude posilovat prvořadou a nezastupitelnou úlohu mateřství, rodiny a rodičovské výchovy. Nemalou měrou tak chce přispívat k socializaci dětí a jejich všestrannému rozvoji osobnosti od útlého věku díky zapojení do zájmových činností centra.

 

 

 


Obrazek

Cíl mateřského (rodinného) centra

 

Cílem MC a RC je vytvoření místa, kde jsou děti vítány a kde mohou návštěvníci zažít pocit sounáležitosti a načerpat energii pro další všední dny. Chceme připravit pro děti přirozené prostředí vrstevníků jako prostředek šetrné adaptace dětí na cizí prostředí a jejich přirozený návyk na kolektiv. Umožnit návštěvníkům centra vzájemný společenský i neformální kontakt při současném respektu k individuální a názorové odlišnosti, umožnit jim získávat poznatky o výchově, zdraví a psychologii rodinného života. Podporujeme kojení jako nejvhodnější formu výživy narozených dětí.

 

 

ObrazekKdy přijít do herny? 

Do RC můžete přijít kdykoliv, když bude otevřeno. V herně je docházka  nezávazná, nemusíte se hlásit ani omlouvat, neplatí se žádné předplatné.

 

Kroužky a hlídací služba jsou s přihlášením/avizací předem. Vstupy se platí jednotlivě, mimo pololetních kroužků či ucelených kurzů.

 

 

Obrazek 

Co budeme v centru dělat?

 

 

 

 

Aktuálně nabízíme volně přístupné herny pro nejmenší, ale i pololetní kroužky nebo ucelené kurzy. V herně je připraveno mnoho zajímavých hraček, vaše dítě si zde může hrát se svými vrstevníky, učí se zapojit do krátkého programu. To mu později usnadní nástup do mateřské školy. V MC se dítě cítí v bezpečí, jeho dospělý doprovod je tam stále s ním, i když někdy jen zpovzdálí sleduje hru.

 

 

 

 

 

 

Obrazek

Stručně náplň herny a kroužků pro děti

 

 

Během herny je pro děti mimo hraní připraven i menší organizovaný program. Čekají na vás drobná cvičení, známé pohybové říkanky, obvyklé dětské písničky.

V rámci společné části herny zpíváme, tleskáme, boucháme, cvičíme i tančíme.

 

Při déletrvajících aktivitách (kurzy, kroužky) si povídáme o přírodě a životě, tvoříme, cvičíme, ale hlavně se učíme spolupracovat a dodržovat jednoduchá pravidla.

 

Na přání či u příležitosti výjimečných událostí (státní svátky) připravujeme také výtvarné či kreativní workshopy, samozřejmě v mezích možností a dovedností zúčastněných dětí.